Wulwodynia – ciągle aktualne wyzwanie terapeutyczne - Pawlaczyk, Magdalena; Korzeniowska, Katarzyna; Pawlaczyk, Mariola (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Wulwodynia jest przewlekłą chorobą charakteryzującą się bólem i pieczeniem sromu przy braku jakichkolwiek nieprawidłowości w badaniach klinicznych i laboratoryjnych. Rozpoznanie opiera się na szczegółowej analizie historii choroby, badaniu fizykalnym i wykluczeniu innych czynników mogących wywoływać ból sromu. Dotychczas nie ustalono jednoznacznego algorytmu leczenia wulwodynii. Cel pracy . Przedstawienie przypadku skutecznego leczenia wulwodynii samoistnej uogólnionej małymi dawkami amitryptyliny. Opis przypadku . Pacjentka w wieku 42 lat zgłosiła się do poradni dermatologicznej z przewlekłym, uogólnionym bólem sromu trwającym od 2 lat. Postawiono diagnozę uogólnionej samoistnej wulwodynii. Wdrożono leczenie amitryptyliną wspomagane stosowanym miejscowo żelem z lignokainą. Po 13 miesiącach terapii amitryptyliną całkowicie ustąpiły dolegliwości. Wnioski . Wulwodynia to złożona choroba występująca w różnych odmianach, których objawy często się nakładają. Rozpoznanie wymaga wykluczenia innych nieprawidłowości, dlatego ważne jest zwiększenie wiedzy klinicystów na temat wulwodynii, co umożliwi wczesne postawienie prawidłowej diagnozy oraz wdrożenie adekwatnego leczenia.