Nadwrażliwość kontaktowa na nikiel u pacjentów chorych na atopowe zapalenie skóry - Rożalski, Michał; Blicharz, Leszek; Samochocki, Zbigniew (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Atopowe zapalenie skóry jest przewlekłą, nawrotową dermatozą zapalną o złożonej, nie w pełni wyjaśnionej etiopatogenezie. Badania z ostatnich lat wskazują na istotny odsetek chorych na wyprysk atopowy, u których stwierdza się dodatnie wyniki płatkowych testów kontaktowych z haptenami, głównie z niklem. Obserwacje te przeczą sugestii, że w tej grupie pacjentów alergia kontaktowa (IV mechanizm nadwrażliwości) jest rzadkim zjawiskiem ze względu na przewagę odpowiedzi komórkowej typu Th2, typowej dla I mechanizmu nadwrażliwości. W poniższej pracy autorzy podjęli próbę usystematyzowania dotychczasowej wiedzy o patomechanizmie rozwoju nadwrażliwości kontaktowej na nikiel u chorych na atopowe zapalenie skóry i ewentualnym wpływie tego haptenu na kliniczny przebieg schorzenia.