Zmiany skórne w przewlekłej chorobie nerek - Przepiórka-Kosińska, Joanna M.; Chyl-Surdacka, Katarzyna; Bartosińska, Joanna; Krasowska, Dorota; Chodorowska, Grażyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Przewlekła choroba nerek powoduje zmiany skórne, które niejednokrotnie mogą być pierwszym objawem niewydolności nerek. Do swoistych zmian skórnych należą: nabyta perforująca dermatoza, porfiria skórna późna, pseudoporfiria, zwapnienia oraz uogólnione nerkopochodne włóknienie. Zmiany zaliczane do objawów nieswoistych, takie jak suchość skóry, świąd skóry, zmiany jej zabarwienia, nieprawidłowości dotyczące płytek paznokciowych, szron mocznicowy oraz ginekomastia, są spotykane u większości pacjentów. Leczenie powodujące poprawę wydolności nerek (dializoterapia lub przeszczepienie nerki) prowadzi jednocześnie do złagodzenia lub ustąpienia objawów skórnych.