Systemowe działanie niklu - Antoszczyk, Grażyna; Obtułowicz, Krystyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Nikiel należy do pierwiastków najbardziej rozpowszechnionych na Ziemi. Jest on obecnie najczęstszą przyczyną alergicznego wyprysku kontaktowego. Alergia na nikiel, podobnie jak kobalt, chrom czy cynk, może być także przyczyną schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych, prowadząc do objawów znanych jako hard metal asthma lub hard metal rhinitis. Celem pracy była ocena częstości występowania systemowego działania niklu u chorych cierpiących na wyprysk atopowy i alergiczny wyprysk kontaktowy oraz pokrzywkę, u których test płatkowy z 5% siarczanem niklu był dodatni. U wszystkich badanych w okresie remisji przeprowadzono testy płatkowe z europejskim zestawem standardowych alergenów kontaktowych, seryjne testowanie płatkowe oraz test prowokacji doustnej ze wzrastającymi dawkami siarczanu niklu. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że prowokacja doustna ujawnia systemowe działanie niklu u chorych zarówno z I, jak i IV typem reakcji alergicznej.