Analiza trzech przypadków samouszkodzenia skóry - Grewling, Katarzyna; Kursa-Orłowska, Justyna; Sempruch, Marta; Sikora, Katarzyna; Stępień, Bogumiła; Jenerowicz, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
W pracy opisano przypadki 3 chorych, hospitalizowanych w 2003 r. w Klinice Dermatologii AM w Poznaniu, u których powstanie zmian skórnych związane było z samouszkodzeniem ciała. Szczególną uwagę zwrócono na charakter wykwitów, ich lokalizację oraz na możliwy współudział różnorodnych czynników (psychicznych, infekcyjnych, immunologicznych) w patomechanizmie powstawania tego typu zmian skórnych. Oceniono przebieg zastosowanego leczenia (rodzaje preparatów, rezultat leczniczy). Przeprowadzono dokładny wywiad, uwzględniający m.in. początek pojawienia się zmian, czas ich trwania, sposób i ewentualne przyczyny powstania, postępowanie lecznicze do czasu hospitalizacji. Analizie poddano także wyniki badań laboratoryjnych, obrazowych oraz zalecenia konsultujących specjalistów. Na podkreślenie zasługuje fakt znacznej różnorodności zmian skórnych u 3 analizowanych chorych: głębokie owrzodzenia, liczne blizny, wykwity o charakterze nadżerki, przeczosów oraz przebarwień pozapalnych. Opisane przypadki samouszkodzeń u pacjentek dermatologicznych stanowią trudne i rzadko poruszane w literaturze zagadnienie. Stwarzają problemy diagnostyczne i lecznicze oraz wymagają współpracy lekarzy różnych specjalności – zwłaszcza dermatologów i psychiatrów.