Nasza nowa narodowa specjalność - Śliwowski, Wiesław (Menedżer Zdrowia, 2017)
Polska należy do światowych liderów turystyki medycznej. Naprawdę jest nieźle. Gdyby wziąć pod uwagę liczbę i wartość świadczeń medycznych udzielanych w Polsce obcokrajowcom, a następnie odnieść je do potencjału całej krajowej ochrony zdrowia, okazałoby się, że wprawdzie ustępujemy Czechom, ale daleko wyprzedzamy… Stany Zjednoczone. Jak wygląda globalny rynek turystyki medycznej?