Desloratadyna w leczeniu alergicznego nieżytu nosa i pokrzywki w praktyce lekarza rodzinnego - Łagun, Aleksandra (Lekarz POZ, 2017)
Częstość występowania chorób alergicznych ciągle wzrasta, znacząco obniżając jakość życia pacjentów. Dużą wagę przywiązuje się do wczesnego rozpoznawania chorób alergicznych oraz skutecznej terapii lekami o wysokim profilu bezpieczeństwa. Leki przeciwhistaminowe mają szerokie zastosowanie w znoszeniu wielu objawów chorób atopowych. Leki II generacji cechuje silna i wyłączna selektywność w stosunku do receptorów H1, dzięki czemu ta grupa leków jest pozbawiona większości działań niepożądanych charakterystycznych dla preparatów I generacji lub występują one w bardzo małym stopniu. Desloratadyna jako przedstawiciel leków II generacji jest rekomendowana do stosowania w alergicznym zapaleniu błony śluzowej nosa oraz pokrzywce. W Polsce jest dostępna w 16 produktach farmaceutycznych różnych producentów pod różnymi nazwami, w postaci tabletek, roztworu doustnego oraz tabletek ulegających rozpadowi w jamie ustnej. Terapia alergicznego nieżytu nosa oraz pokrzywki u dzieci, młodzieży i dorosłych desloratadyną cechuje się dużym bezpieczeństwem oraz wysoką skutecznością.