Kiła w gabinecie lekarza rodzinnego - Karlikowska-Skwarnik, Monika; Szenborn, Leszek (Lekarz POZ, 2017)
Kiła jest chorobą zakaźną stanowiącą obecnie narastający, ale wciąż ukryty problem. Dostępne dane statystyczne mogą być znacznie zaniżone ze względu na małą liczbę zlecanych badań przesiewowych w kierunku zakażenia krętkiem bladym (Treponema pallidum) oraz przeniesienie problemu do prywatnych praktyk dermatologiczno-wenerologicznych. Choroba najczęściej dotyka młodych dorosłych, z przewagą płci męskiej. Postępowanie lekarza pierwszego kontaktu obejmuje rozpoznanie objawów charakterystycznych dla poszczególnych okresów kiły, zlecanie badań przesiewowych, nadzór nad terapią i kontrolę po zakończonym leczeniu. W ramach konsultacji w POZ warto również zwrócić uwagę na obowiązkowe badania przesiewowe wykonywane u kobiet ciężarnych.