Diagnostyka, leczenie i profilaktyka najczęstszych chorób pasożytniczych u dzieci – problemy współczesnego pediatry i specjalisty medycyny rodzinnej - Własienko, Anna; Kuchar, Ernest (Lekarz POZ, 2017)
W związku z istotną poprawą warunków sanitarnych w Polsce choroby pasożytnicze występują obecnie rzadko. Najczęstszymi parazytozami w populacji dziecięcej stały się owsica i lamblioza, a spośród ektopasożytów – świerzb i wszawica. Zarażenia pozostałymi pasożytami, choć bardzo rzadkie, mogą zostać przywleczone z zagranicy. Pomimo korzystnej sytuacji epidemiologicznej podejrzenie choroby pasożytniczej u dziecka jest częstą przyczyną wizyt w gabinetach lekarzy pediatrów i lekarzy rodzinnych. Niepokój rodziców wynika najczęściej z nieznajomości epidemiologii, jak też braku podstawowej wiedzy z zakresu biologii pasożytów i ich cykli rozwojowych. W niniejszej pracy przedstawiono praktyczne informacje dotyczące najczęstszych chorób pasożytniczych u dzieci. Omówiono podstawy diagnostyki i leczenia poszczególnych chorób. Autorzy pracy przedstawiają fakty i prostują błędne przekonania dotyczące parazytoz. W artykule podano również wiarygodne źródła z zakresu chorób pasożytniczych u dzieci oraz medycyny podróży.