Porównanie aktywności trzech preparatów L-asparaginazy w ostrej białaczce limfoblastycznej i mieloblastycznej: badania cytotoksyczności i indukcji apoptozy w liniach komórkowych - Kołodziej, Beata; Kuryło-Rafińska, Beata; Styczyński, Jan; Kubicka, Małgorzata; Dębski, Robert (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Wstęp: L-asparaginaza jest hydrolazą, enzymem katalizującym rozszczepienie L-asparaginy, endogennego aminokwasu niezbędnego do funkcji niektórych komórek nowotworowych. Eliminacja L-asparaginy z otoczenia komórek nowotworowych prowadzi do zahamowania cyklu komórkowego w fazie G1, zahamowania syntezy DNA i białek, apoptozy komórek i w efekcie do śmierci komórki. Cel pracy: Ocena cytotoksyczności trzech preparatów L-asparaginazy oraz ich wpływu na wybrane mechanizmy wpływające na indukcję apoptozy i na cykl komórkowy w liniach komórkowych ludzkich ostrych białaczek mieloblastycznych i limfoblastycznych. Materiał i metodyka: Badania cytotoksyczności trzech preparatów L-asparaginazy wykonano przy zastosowaniu testu MTT. Analizę parametrów związanych z indukcją apoptozy: wiązania anneksyny V, syntezy tlenku azotu, ekspresji kaspazy-3 oraz ocenę późnej apoptozy i zmian faz cyklu komórkowym przeprowadzono metodą cytometrii przepływowej. Wyniki: Komórki linii ostrej białaczki promielocytowej HL-60 wykazywały profil cytotoksyczności i indukcji mechanizmów apoptozy w stopniu porównywalnym z wrażliwością komórek linii ostrych białaczek limfoblastycznych, niezależnie od stosowanego preparatu L-asparaginazy. Wielkość syntezy tlenku azotu silnie korelowała z nasileniem wczesnej apoptozy, wyrażoną wiązaniem anneksyny V. Komórki linii K-562 o morfologii M6 wg klasyfikacji FAB, były oporne w teście MTT oraz nie wykazywały cech indukcji apoptozy pod wpływem wszystkich badanych preparatów L-asparaginazy. Wnioski: Przeprowadzone badania wykazują, że w obrębie ostrych białaczek mieloblastycznych istnieją 2 rodzaje odpowiedzi na cytotoksyczne i proapoptotyczne działanie L-asparaginazy. W komórkach linii HL-60 wykazano profil indukcji apoptozy i wrażliwości na L-asparaginazę, porównywalny z profilem odpowiedzi w liniach ostrych białaczek limfoblastycznych T-komórkowych. Natomiast komórki linii K-562 wykazują znaczną oporność na L-asparaginazę, związaną z brakiem indukcji apoptozy.