Przypadek wtórnej, ostrej białaczki szpikowej u pacjentki po dwukrotnie wykonanym autologicznym przeszczepieniu hemopoetycznych komórek macierzystych z powodu chłoniaka z obwodowych limfocytów T - Helbig, Grzegorz; Stella-Holowiecka, Beata; Krawczyk, Małgorzata; Wozniczka, Krzysztof; Kachel, Lucja; Hołowiecki, Jerzy (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
W pracy opisano rzadki przypadek wtórnej, ostrej białaczki szpikowej u pacjentki po 2-krotnie wykonanym zabiegu autologicznego przeszczepienia hemopoetycznych komórek macierzystych z powodu chłoniaka nieziarniczego. 46-letnia chora została przyjęta do szpitala w czerwcu 2000 r. z powodu postępującego osłabienia. W badaniu fizykalnym stwierdzono uogólnioną limfadenopatię oraz hepatosplenomegalię. Rozpoznanie chłoniaka nieziarniczego z obwodowych komórek T postawiono na podstawie badania histologicznego węzła chłonnego szyjnego. Stadium kliniczne choroby ustalono na IVB wg klasyfikacji Ann-Arbor. Chora otrzymała leczenie cytostatyczne CHOP i po 6 cyklach uzyskano stan całkowitej remisji choroby. W grudniu 2000 r. wykonano pierwszą autotransplantację szpiku kostnego stosując kondycjonowanie CBV. Nawrót choroby wystąpił 2 mies. później. Pacjentka uzyskała kolejną remisję w maju 2001 r. po 2-krotnym leczeniu CHOP i 3 cyklach CHOP z bleomycyną. Druga transplantacja z obwodowych komórek macierzystych została wykonana we wrześniu 2001 r., po wcześniejszej mobilizacji komórek macierzystych programem IVE. Kondycjonowanie obejmowało naświetlanie całego ciała oraz cyklofosfamid. Kolejny nawrót schorzenia pod postacią uogólnionej limfadenopatii i masy węzłowej w śródpiersiu miał miejsce rok później. Kolejną, trzecią remisję udało się uzyskać po leczeniu schematami CMOP oraz winblastyną z deksametazonem. We wrześniu 2003 r. stan chorej uległ znacznemu pogorszeniu, w badaniu morfologii krwi zaobserwowano narastanie leukocytozy. Przeprowadzono dodatkową diagnostykę rozpoznając ostrą białaczkę szpikową. Pomimo zastosowanego intensywnego leczenia cytostatycznego, chora zmarła w październiku 2003 r., a przyczyną śmierci był zawał mięśnia sercowego. W badaniu autopsyjnym nie stwierdzono cech chłoniaka.