Uszkodzenie pnia ramienno-głowowego w przebiegu zabiegu przezskórnej tracheotomii - Kwiatkowska, Magdalena; Brzozowska, Małgorzata; Olczak, Mieszko; Tarka, Sylwia (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2016)
W pracy przedstawiono rzadki przypadek uszkodzenia ściany pnia ramienno-głowowego podczas wykonywania przezskórnej tracheotomii. Przypadek dotyczył mężczyzny będącego w ciężkim stanie ogólnym po nagłym zatrzymaniu krążenia. W trakcie hospitalizacji na oddziale intensywnej terapii doznał krwawienia w okolicy i z rurki intubacyjnej, a po kolejnym epizodzie masywnego krwawienia zmarł. Sekcyjnie stwierdzono, że źródłem krwawienia było uszkodzenie pnia ramienno-głowowego.