Nowości w dziedzinie antybiotykoterapii. Część I – wprowadzenie - Drzewiecki, Artur; Bulanda, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W tej części naszej pracy zostały omówione przyczyny, z powodu których niewiele jest dostępnych rzeczywiście nowych antybiotyków (czyli leków o odmiennej budowie lub mechanizmie działania). Ponadto zwrócono uwagę na powszechną w Polsce praktykę ignorowania wskazań producentów antybiotyków przez lekarzy.