Skuteczność i toksyczność topotekanu w drugorzutowej chemioterapii raka jajnika opornego na cisplatynę - Nowak-Markwitz, Ewa; Spaczyński, Marek; Olejnik, Mikołaj; Magnowski, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Rak jajnika ciągle stanowi jeden z najpoważniejszych problemów w onkologii ginekologicznej. W Polsce choruje corocznie 3 tys. kobiet. Połowa z nich umiera mimo leczenia. Podstawowym elementem terapii jest operacja cytoredukcyjna, po której stosuje się chemioterapię opartą na schemacie TP (packlitaxel z pochodnymi platyny). Okres remisji po takim leczeniu jest różnie długi. Istnieje jednak grupa chorych, u których rak nie wykazuje wrażliwości na stosowaną standardową chemioterapię. Należy wówczas zastosować inne cytostatyki o potencjalnej skuteczności w raku jajnika. W przedstawionej pracy badano skuteczność i toksyczność topotekanu w drugorzutowej chemioterapii raka jajnika. Lek podawano 28 chorym z nowotworem w III i IV stopniu klinicznego zaawansowania wg FIGO, u których nie uzyskano remisji po leczeniu schematem TP. Topotekan podawano w dawce 1,0–1,5 mg/m 2 przez 5 kolejnych dni w 30-minutowej infuzji. Cykle powtarzano co 21 dni. Wielkość dawki zależna była od wystąpienia objawów toksycznych w kolejnych cyklach. Zaobserwowano całkowitą remisję (CR) u 2 kobiet, a u 6 zanotowano częściową remisję (PR). Średni czas odpowiedzi wynosił 29,5 tyg. U chorych z wodobrzuszem stwierdzono zmniejszenie szybkości jego narastania. Granulocytopenia wystąpiła u 60,8 proc. chorych, a trombocytopenia u 21,7 proc. Oceniamy, że topotekan stosowany w drugorzutowej chemioterapii raka jajnika opornego na cisplatynę powoduje znaczne przedłużenie życia kobiet chorych na raka jajnika.