Podróże lotnicze to nie tylko wyjazdy na wakacje – jet lag u pracowników linii lotniczych - Szaulińska, Katarzyna; Poradowska, Ewa; Wierzbicka, Aleksandra; Wichniak, Adam (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2017)
Celem artykułu jest pokazanie powiązania pomiędzy narażeniem na jet lag a wystąpieniem bezsenności i objawów depresyjnych na podstawie opisu przypadku stewardesy. Jet lag, czyli zespół nagłej zmiany strefy czasu, to grupa objawów pojawiających się w trakcie podróży w kierunku równoleżnikowym (wschód–zachód, zachód–wschód), co jest związane ze zmianą strefy czasu. Istotą jet lag jest niezgodność pomiędzy endogennym rytmem snu i czuwania a rytmem wymaganym w nowej strefie czasu. Objawy jet lag to senność w ciągu dnia, męczliwość, osłabienie, zawroty głowy, upośledzenie koncentracji uwagi, pamięci oraz funkcji wykonawczych, zaburzenia snu, zmienność nastroju, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Przewlekające się narażenie na jet lag u pracowników linii lotniczych może prowadzić do wystąpienia bezsenności i depresji.Leczeniem z wyboru jest chronoterapia z wykorzystaniem melatoniny oraz fototerapii. W artykule omówiono również specyfikę leczenia zaburzeń depresyjnych u personelu linii lotniczych z uwzględnieniem regulacji prawnych obowiązujących w medycynie lotniczej.