Zaburzenia połykania u chorych objętych opieką paliatywną - Dzierżanowski, Tomasz; Rydzewska, Grażyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Zaburzenia połykania należą do częstych objawów u chorych objętych opieką paliatywną, szczególnie w ostatnich tygodniach życia. Obejmują dysfagię, afagię i odynofagię. Stanowią istotny problem kliniczny ze względu na dotkliwość objawów oraz utratę możliwości żywienia i leczenia drogą doustną. W niniejszym opracowaniu przedstawiono aktualne zasady postępowania diagnostyczno-leczniczego w odniesieniu do tych objawów z uwzględnieniem odrębności klinicznej chorych wymagających opieki paliatywnej.