Wizja, czyli narodowa debata o ochronie zdrowia (Menedżer Zdrowia, 2017)
Jeśli nie teraz, to kiedy? Jeśli nie my, to kto? Pora zająć się opracowaniem rzetelnej strategii rozwoju ochrony zdrowia w Polsce. Za brak tej strategii możemy obwiniać polityków. Nasz system ochrony zdrowia zarządzany jest w trybie kryzysowym. Zmiana rządu powoduje podważenie i często zaprzepaszczenie dorobku poprzedników. Gdy jest źle, pojawia się prosta recepta: wywrócić wszystko do góry nogami, winę przypisać poprzednikom i tak do następnych wyborów, po których… w kółko to samo. Czy jest szansa na przerwanie tego zaklętego kręgu?