Wizja? Nie ma. Jest taktyka odsuwania problemów w czasie oraz brak strategii - Czerkas, Krzysztof; Magdziarz, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2017)
Ocena sprawności i efektywności polskiego systemu ochrony zdrowia – mimo podejmowanych reform w ciągu ostatnich ponad dwudziestu lat – zarówno przez interesariuszy w Polsce, jak i przez międzynarodowe organizacje i instytucje była i wciąż pozostaje niska. Wyniki uzyskiwane przez Polskę w cytowanych rankingach są mało zadowalające.