Magnet Hospitals, czyli szpitale, które przyciągają - Kilańska, Dorota (Menedżer Zdrowia, 2017)
Kryzys zasobów ludzkich w ochronie zdrowia jest powszechnie znany. Media co pewien czas straszą katastrofą, która nieubłagalnie nadciąga. Trudno nie zauważyć, że problem ten jest doskonale znany zarządzającym, jednakże nikt nie chce się nad nim pochylić i zaangażować, aby rzeczywiście go rozwiązać. Tworzone są zespoły i komisje ekspertów, a ostatnio ogłoszono nawet powstanie strategii. Szkoda jednak, że jest to strategia tylko dla pielęgniarstwa. Pielęgniarstwo nie jest przecież samotną wyspą w systemie – jest jego ważną częścią, niezbędną dla integracji opieki.