Problem antybiotykooporności to nie tylko Klebsiella pneumoniae typu New Delhi Rozmowa z prof. Walerią Hryniewicz - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2017)
– Odsetek opornych bakterii dynamicznie narasta nie tylko w szpitalach, lecz także poza nimi. Coraz częściej terapia zarówno pierwszego, jak i drugiego wyboru nie jest skuteczna. To powoduje konieczność sięgania po antybiotyki dalszego wyboru, a więc często o mniejszej skuteczności i zwiększonej toksyczności. Rośnie liczba bakterii opornych na wszystkie dostępne leki – mówi prof. Waleria Hryniewicz, konsultant krajowy do spraw mikrobiologii lekarskiej w rozmowie z „Menedżerem Zdrowia”.