Prawie za darmo… - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2017)
Dobry... jak ochrona zdrowia w Polsce. Uśmiechnęli się Państwo? No tak, wszystkie badania i barometry konsumenckie oceniające systemy ochrony zdrowia pod kątem m.in. jakości, dostępności, zakresu gwarancji czy nierówności plasują nas gdzieś w ogonie cywilizowanego świata, nierzadko za państwami, z którymi nie chcielibyśmy być porównywani. Jednak, wbrew pozorom, powyższe stwierdzenie ma sens. Prace oceniające systemy ochrony zdrowia w różnych krajach nie biorą pod uwagę tego, ile zdrowia można „kupić” w danym kraju za jedno euro czy jedną złotówkę. Gdy wykonamy klasyczną analizę kosztów i korzyści, bardzo szybko okaże się, że Polska zajmuje wysokie miejsce, jeśli zestawimy to, co dostajemy, z tym, za co płacimy.