Ocena przydatności zastosowania plastrów silikonowych na bliznę pooperacyjną u kobiet po odjęciu piersi z powodu nowotworu złośliwego – doniesienie wstępne - Lipińska, Anna; Terek-Derszniak, Małgorzata; Lipińska-Stańczak, Magdalena; Żurawski, Łukasz; Żurawska, Anna; Ridan, Tomasz; Macek, Paweł; Śliwiński, Zbigniew (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : W procesie naturalnego gojenia ran powstaje blizna, która budową, barwą i funkcją nie przypomina zdrowej tkanki. Dotyczy to nie tylko wyglądu powłoki zewnętrznej, lecz przede wszystkim warstw głębiej położonych, które również podlegają procesowi bliznowacenia. W niektórych przypadkach dochodzi do zaburzenia rozkładu oraz syntezy kolagenu i wówczas tworzą się blizny przerostowe oraz keloidy. Dlatego też w praktyce fizjoterapeutycznej blizna powinna być postrzegana w sposób trójwymiarowy. Pacjentom onkologicznym w procesie leczenia blizn przerostowych i keloidów można zaaplikować tzw. opatrunki silikonowe. Terapia za pomocą plastrów z żelem silikonowym jest bezpieczna i nieinwazyjna. Cel pracy : Ocena wpływu plastrów silikonowych na bliznę pooperacyjną w rehabilitacji kobiet po mastektomii. Materiał i metody : Badanie, w którym wzięły udział kobiety po mastektomii, przeprowadzono w Świętokrzyskim Centrum Onkologii w Kielcach. Ocenę blizny pooperacyjnej ustalono na podstawie Patient and Observer Scar Assessment Scale (POSAS). Wyniki i wnioski : Opatrunki silikonowe stosowane na bliznę pooperacyjną wpłynęły na jej elastyczność, kolor oraz rozmiar. Osiągnięte wyniki są zadowalające, a opisana metoda jest skuteczna i obiecująca. Wśród autorów pracy pewne zastrzeżenia i wątpliwości budzą jednak zastosowane metody oceny blizny, które są powszechnie zalecane, ale nie są dość obiektywne.