Ryzyko upadku u starszych kobiet po radykalnym leczeniu raka piersi - Biskup, Małgorzata; Góźdź, Stanisław; Macek, Paweł; Opuchlik, Anna; Skowronek, Tomasz; Polit, Łukasz; Żak, Marek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie: Szacuje się, że 35–40% osób po 65. roku życia doznaje co najmniej jednego upadku w ciągu roku, po 80. roku życia prawie 50%, natomiast wśród pensjonariuszy opieki instytucjonalnej odsetek ten sięga 60%. Cel pracy : Ocena sprawności funkcjonalnej oraz skłonności do upadków wśród kobiet po 60. roku życia leczonych z powodu raka piersi. Materiał i metody : Badaniami objęto 173 kobiety w wieku 61–85 lat (średnia: 68,75 roku) będące po leczeniu raka piersi w Świętokrzyskim Centrum Onkologii w Kielcach. Sprawność funkcjonalna została oceniona za pomocą Senior Fitness Test (SFT). Oceny ryzyka upadku dokonano za pomocą Tinetti POMA test, a kwestionariusz ankiety posłużył do oceny stopnia niepokoju związanego z upadkami. Analizie poddano również związki między sprawnością funkcjonalną a ryzykiem upadku oraz między liczbą zażywanych leków a ryzykiem upadku. Wyniki: We wszystkich próbach SFT badane kobiety miały niższe wyniki w porównaniu z zalecanymi normami. Średnie oraz wysokie ryzyko upadku stwierdzono u 27% badanych. Wraz ze wzrostem ryzyka upadku kobiety osiągały słabsze wyniki we wszystkich próbach sprawności fizycznej. Wzrost liczby zażywanych leków był związany z gorszym wynikiem testu Tinnetti. Wnioski : U kobiet leczonych z powodu raka piersi występuje wysokie ryzyko upadków. Metody stosowane w leczeniu raka piersi niekorzystnie wpływają na sprawność funkcjonalną. Wraz ze wzrostem liczby zażywanych leków u kobiet po mastektomii wzrasta ryzyko upadku. Należy wdrożyć program usprawniania zapobiegający upadkom i złamaniom wśród kobiet po mastektomii.