Zewnątrzkomórkowe pułapki neutrofilowe jako główne źródło eDNA - Cieśluk, Mateusz; Piktel, Ewelina; Wątek, Marzena; Durnaś, Bonita; Wollny, Tomasz; Król, Grzegorz; Bucki, Robert (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Zewnątrzkomórkowe pułapki neutrofilowe (NETs) są strukturami składającymi się ze zdekondensowanej chromatyny wraz z towarzyszącymi jej białkami, w tym histonami oraz peptydami przeciwbakteryjnymi, uwalnianymi z aktywowanych neutrofilów. Uważa się, że stanowią one jedną z pierwszych linii obrony organizmu przed czynnikami infekcyjnymi. Pomimo korzystnego efektu, jaki wywołują w procesie odpowiedzi immunologicznej, niektóre badania wskazują, że nadmierne ich formowanie oraz związane z tym gromadzenie się zewnątrzkomórkowego DNA (eDNA) wraz z innymi polielektrolitami (F-aktyna) odgrywa istotną rolę w patogenezie wielu chorób i stanowi ważny czynnik warunkujący stabilność biofilmu bakteryjnego. Istotne jest również, że natura chemiczna polielektrolitów warunkuje powstawanie agregatów z udziałem polikationów występujących naturalnie w ludzkim organizmie, w tym naturalnych peptydów przeciwbakteryjnych. W pracy podsumowano najnowsze doniesienia dotyczące klinicznego znaczenia zewnątrzkomórkowych pułapek neutrofilowych, a także podstawowe strategie terapeutyczne mogące mieć zastosowanie w terapii schorzeń, których ogniwem patogenetycznym jest to zjawisko.