Digitalizacja i udostępnienie staropolskich poradników służących samoleczeniu i poprawie jakości życia - Nowak, Joanna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Ten list do Redakcji może spełniać funkcję miniinformatora. W drugiej dekadzie XXI wieku wciąż wzrasta popularność tematyki związanej ze zdrowiem i jakością życia, zarówno wśród profesjonalistów czynnie udzielających porad (dyskusje, fora, publikacje naukowe i popularne), jak i wśród zróżnicowanych grup społecznych oraz indywidualnie wśród ludzi chorych i zdrowych. Oprócz nowinek często omawiane są tradycyjne, staropolskie metody, jednak wiedza o sposobach korzystania z materiałów źródłowych jest stosunkowo uboga. Zaprezentowano więc możliwość powszechnego dostępu do polskojęzycznej literatury poradnikowej z epoki renesansu i baroku, tworzonej m.in. przez lekarzy, a opisującej pożywienie i zioła stosowane w procesie samoleczenia oraz promującej zdrowy tryb życia charakterystyczny dla epoki. Krótko przedstawiono (wraz z informacją o lokalizacji w internetowych bazach pełnotekstowych) dzieła Andrzeja Glabera z Kobylina, Teodora Zawackiego, Sebastiana Śleszkowskiego, Hieronima Olszowskiego i Jakuba Kazimierza Haura. Opis ten poprzedzono dygresją na temat samoleczenia i informacją o polskich bibliotekach cyfrowych.