The prognostic value of carcinoembryonic antigen levels in blood and intraoperative pleural lavage fluid in non-small-cell lung cancer - Akcam, Tevfik Ilker; Cagirici, Ufuk; Ergonul, Ayse Gul; Ozdil, Ali; Kavurmaci, Onder; Turhan, Kutsal; Cakan, Alpaslan; Barutcuoglu, Burcu (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp: Nie istnieje, co prawda, specyficzny marker dla raka płuc, jednak przy niektórych rodzajach raka płuc antygen rakowo-płodowy (CEA) może osiągać wysokie wartości w krwi oraz w płynie opłucnowym. Cel: Analiza związków stężenia CEA w krwi (CEA B ) oraz w płynie ze śródoperacyjnego płukania opłucnej (CEA P ) w niedrobnokomórkowym raku płuca (NSCLC) z rodzajem, stadium oraz rozległością raka płuca. Materiał i metody: Przebadano grupę 50 pacjentów poddanych zabiegom chirurgicznym w naszym ośrodku z powodu NSCLC (grupa I) lub łagodnych zmian płucnych (grupa II). Dla celów przedstawionego poniżej prospektywnego badania każda z grup składała się z 25 kolejnych pacjentów; oznaczono stężenia antygenu w krwi i w płynie opłucnowym. Wyniki: Porównanie stężeń CEA P wykazało, że średnia ich wartość w grupie I (1,35 ng/ml) była znacząco wyższa niż średnia wartość w grupie II (0,04 ng/ml) (p = 0,027). Kiedy stężenia CEA oznaczono odrębnie, a średnie wartości przeanalizowano w stosunku do wyników badań patomorfologicznych, okazało się, że wartości zarówno CEA B , jak i CEA P u pacjentów z rakiem gruczołowym były wyższe niż w pozostałych grupach. Różnica ta była istotna statystycznie jedynie w przypadku CEA P (p = 0,026). Wnioski : Średnie stężenie CEA B u pacjentów z rakiem gruczołowym było większe niż u pacjentów z innymi typami histopatologicznymi; różnica ta nie była jednak istotna statystycznie. Niemniej stężenie CEA P u tych pacjentów było istotnie większe. Wyniki sugerują, że CEA P może być czulszym markerem niż CEA B .