Impact of post-hospital cardiac rehabilitation on the quality of life of patients after surgical treatment for coronary artery disease - Dąbek, Józefa; Pyka, Ewelina; Piotrkowicz, Joanna; Stachoń, Krystian; Bonek-Wytrych, Grażyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp : Jakość życia pacjentów z chorobami układu krążenia jest gorsza w porównaniu z osobami zdrowymi. Ból, duszność, poczucie zmęczenia upośledzają wykonywanie codziennych czynności. Prowadzi to do obniżenia zadowolenia z życia i pogorszenia stanu emocjonalnego tych chorych. Celem kompleksowego leczenia, w tym wczesnej rehabilitacji, jest zmniejszenie ryzyka rozwoju powikłań, progresji i nawrotów choroby oraz jeśli jest to możliwe, przywrócenie, podtrzymanie lub poprawa jakości ich życia we wszystkich jego sferach. Cel: Ocena jakości życia chorych poddanych operacyjnemu leczeniu choroby wieńcowej po zakończeniu drugiego etapu rehabilitacji kardiologicznej. Materiał i metody: Do badań zakwalifikowano 100 chorych objętych procesem wczesnej rehabilitacji kardiologicznej w wa- runkach stacjonarnych po zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego. Wśród nich było 21 kobiet i 79 mężczyzn w wieku od 40 do 75 lat. W badaniach posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety. Wyniki: Poszpitalna rehabilitacja kardiologiczna wpłynęła na poprawę jakości życia chorych, zwłaszcza w sferze psychicznej, zmniejszając występowanie lęku (z 44% do 21%). Ponadto zmniejszyło się odczuwanie subiektywnych dolegliwości, takich jak ból w klatce piersiowej (z 68% do 10%), męczliwość (z 40% do 33%) i duszność (z 50% do 12%). Wnioski : Wczesna rehabilitacja kardiologiczna przyczyniła się do poprawy jakości życia chorych po operacyjnym leczeniu choroby wieńcowej (by-passach). Pomimo poprawy jakości życia chorych w wyniku leczenia i przeprowadzonej wczesnej rehabilitacji kardiologicznej jej wynik nie jest w pełni zadowalający. Należy kontynuować proces leczniczy i edukację chorych w sposób ciągły i systematyczny w celu dalszej poprawy stanu ich zdrowia.