The impact of type 2 diabetes mellitus on prognosis in patients with non-ST elevation myocardial infarction - Birkner, Katarzyna; Hudzik, Bartosz; Gąsior, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Cukrzyca typu 2 jest uznanym czynnikiem ryzyka wystąpienia ostrego zespołu wieńcowego. Wciąż nie ustalono konsensusu dotyczącego intensywności leczenia hipoglikemizującego. Na podstawie przytoczonych wytycznych wydaje się, że należy dążyć do stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA 1c ) 22 pkt wg skali SYNTAX) chorobą wieńcową w celu poprawy przeżycia wolnego od poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Możliwe jest również zastosowanie przezskórnej interwencji wieńcowej w celu kontroli objawów jako alternatywy CABG u pacjentów z cukrzycą i mniej złożoną postacią wielonaczyniowej choroby wieńcowej (tj. ≤ 22 pkt wg skali SYNTAX) w przypadku konieczności rewaskularyzacji.