Antiplatelet treatment in the primary prophylaxis of cardiovascular disease in patients with arterial hypertension - Osińska, Angelika; Osiński, Maciej; Krasińska, Aleksandra; Begier-Krasińska, Beata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Korzyści ze stosowania kwasu acetylosalicylowego (ASA) w profilaktyce pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych mogą w niewielkim stopniu przewyższać ryzyko poważnych krwawień. Dlatego zasadne jest poszukiwanie alternatywnych do ASA, bezpiecznych preparatów o właściwościach antyagregacyjnych, które będą mogły być stosowane u osób, u których występują czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Do związków o właściwościach antyagregacyjnych, które zostały zidentyfikowane w rozpuszczalnym w wodzie ekstrakcie z pomidora, należą: nukleozydy, flawonoidy i kwasy fenolowe. Działanie standaryzowanego ekstraktu z pomidorów jest wielokierunkowe, odwracalne i słabsze w porównaniu z ASA. Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności zaakceptowała ten preparat jako środek dietetyczny o właściwościach antyagregacyjnych. Wydaje się, że zastosowanie standaryzowanego ekstraktu z pomidorów u pacjentów chorujących na nadciśnienie tętnicze z grup niskiego i umiarkowanego ryzyka sercowo-naczyniowego oraz u pacjentów nieosiągających dobrej kontroli ciśnienia jest korzystne.