Terapia fotodynamiczna w leczeniu grzybicy paznokci – przegląd piśmiennictwa - Kalinowska, Katarzyna; Hryncewicz-Gwóźdź, Anita (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Grzybica paznokci stóp jest częstym zakażeniem, może dotyczyć do 14% populacji. Ponadto utrudnione przenikanie substancji leczniczych do łożyska paznokcia w leczeniu miejscowym powoduje częste nawroty schorzenia. Szacuje się, że odsetek wyleczeń grzybicy paznokci stóp wynosi 63–76%. Terapia fotodynamiczna stanowi alternatywną metodę leczenia grzybicy paznokci. W tym zabiegu wykorzystuje się następujące substancje: porfimer sodu, róż bengalski, błękit metylenowy, kwas 5-aminolewulinowy oraz jego pochodną – ester metylowy. Leczenie jest dobrze tolerowane przez pacjentów. Dzięki zastosowaniu terapii fotodynamicznej można uzyskać znaczny odsetek wyleczeń wśród pacjentów, którzy nie mogą przyjmować terapii doustnej. Dzięki systematycznemu ulepszaniu terapii fotodynamicznej związanemu z lepszą penetracją fotouczulacza do łożyska paznokcia czy też ze skróceniem czasu naświetlania może być ona bardziej wydajna i kosztować mniej w porównaniu z innymi metodami leczenia onychomykozy. Konieczne są jednak randomizowane badania kliniczne oceniające skuteczność leczenia grzybicy paznokci za pomocą terapii fotodynamicznej.