Zespół Stevensa-Johnsona wywołany leczeniem karbamazepiną i radioterapią głowy. Przypadek zespołu EMDART? - Waśkiel, Anna; Dyttus-Cebulok, Katarzyna; Polak-Witka, Katarzyna; Pawłowska-Kisiel, Małgorzata; Szutkowski, Zbigniew; Rudnicka, Lidia; Olszewska, Małgorzata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . W 1988 r. Delattre i wsp. opisali pierwszy przypadek rumienia wielopostaciowego związanego ze stosowaniem fenytoiny i radioterapii głowy. W 2004 r. Ahmed i wsp. stworzyli akronim EMPACT ( Erythema Multiforme associated with Phenytoin And Cranial Radiation Therapy ). Opis przypadku. 61-letni pacjent z glejakiem wielopostaciowym został przyjęty do Kliniki Dermatologicznej z powodu zmian skórno-śluzówkowych rozpoznanych jako zespół Stevensa-Johnsona wywołany karbamazepiną stosowaną w skojarzeniu z radioterapią głowy. W leczeniu zastosowano prednizon, a także zaprzestano podawania karbamazepiny, chemio- i radioterapii, uzyskując ustąpienie zmian śluzówkowych i skórnych. Wnioski . W piśmiennictwie trwa dyskusja o potencjalnym związku pomiędzy radioterapią, lekami przeciwdrgawkowymi oraz występowaniem zespołu Stevensa-Johnsona. Prezentujemy rzadki przypadek zespołu Stevensa-Johnsona wywołanego karbamazepiną stosowaną w skojarzeniu z radioterapią głowy oraz proponujemy nowy akronim EMDART ( Erythema Multiforme associated with Drug And Radiation Therapy ) jako pojęcie szersze niż EMPACT. Nowy termin obejmuje wszystkie choroby ze spektrum rumienia wielopostaciowego (również zespół Stevensa-Johnsona oraz toksyczną nekrolizę naskórka) związane ze stosowaniem także innych leków niż fenytoina w skojarzeniu z radioterapią we wszystkich lokalizacjach.