Leczenie cukrzycy typu 2 – co nowego? Insuliny analogowe i co jeszcze? - Otto-Buczkowska, Ewa (Lekarz POZ, 2017)
Jeszcze do lat 90. możliwości farmakologicznego leczenia cukrzycy typu 2 ograniczały się do trzech leków: insuliny, metforminy oraz pochodnych sulfonylomocznika. Obecnie mamy do dyspozycji wiele nowoczesnych leków, które znacznie ułatwiają dobre metaboliczne wyrównanie cukrzycy typu 2. Mechanizm rozwoju tego typu cukrzycy jest złożony. Wiele czynników prowadzi do rozwoju insulinooporności, która jest podstawowym zaburzeniem prowadzącym do rozwoju cukrzycy typu 2. Stąd też w leczeniu jej podjęte muszą być działania prowadzące do zmniejszenia insulinooporności. To pozwala na ochronę funkcji komórek . W pierwszej kolejności konieczne jest zastosowanie leczenia dietetycznego oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Jeśli to nie daje wystarczającej normalizacji glikemii konieczna jest farmakoterapia. Wśród nowoczesnych leków przeciwcukrzycowych na szczególną uwagę zasługują leki inkretynowe, a wśród nich analogi GLP-1 i inhibitory DPP-4 oraz inhibitory SGLT2. Leki te mogą być stosowane samodzielnie pojedynczo lub w kombinacji z innymi lekami, w tym z insuliną. Wdrażając insulinoterapię u chorych na cukrzycę typu 2, należy bardzo starannie rozważyć wskazania – ocena funkcji komórek β, a także przeciwwskazania – ryzyko hipoglikemii i przyrostu masy ciała. Przy wskazaniach do insulinoterapii najczęściej obecnie stosowane są insuliny analogowe.