Zespół czerwonego oka w praktyce lekarza POZ - Langwińska-Wośko, Ewa; Avidzba, Yulia; Awad, Anas (Lekarz POZ, 2017)
„Czerwone oko” jest bardzo powszechnym objawem rozmaitych schorzeń o różnej etiologii. Wśród nich należy wymienić najczęstsze: wylew podspojówkowy, zapalenie brzegów powiek, zapalenie błony naczyniowej, zespół suchego oka, ostry atak jaskry lub oparzenie chemiczne. Z objawami tego typu spotykają się nie tylko lekarze okuliści, lecz także lekarze innych specjalizacji. Z tego powodu konieczna jest umiejętność rozpoznania najbardziej niebezpiecznych jednostek chorobowych mogących spowodować utratę wzroku oraz udzielenia skutecznej pierwszej pomocy. Pacjenci mogą zgłaszać również inne objawy dotyczące oczu, takie jak: pieczenie lub świąd, nadmierne łzawienie, światłowstręt, ból oczu i głowy oraz osłabienie widzenia. Do lekarzy należy rozstrzygnięcie, czy stany te wiążą się z poważną chorobą oczu czy nie. W podjęciu decyzji i postawieniu diagnozy pomocny jest dokładny wywiad i wykonanie testów, które pozwolą na wdrożenie odpowiedniego leczenia.