Guz szyi czy powikłanie usznopochodne - Balcerowiak, Andrzej; Piwowarczyk, Krzysztof; Napierała, Joanna; Szyfter, Witold (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2017)
Autorzy przedstawiają opis przypadku 53-letniego mężczyzny skierowanego z podejrzeniem guza szyi. W trakcie diagnostyki przedoperacyjnej (tomografia komputerowa szyi i głowy z kontrastem) stwierdzono utajone zapalenie ucha środkowego i wyrostka sutkowatego prawego, ropień szyi Bezolda i ropień prawego płata skroniowego mózgu. Chorego leczono w trybie pilnym – jednoczesna operacja uszna z ewakuacją ropnia szyi oraz nakłuciem i drenażem ropnia mózgu pod kontrolą neuronawigacji. W przedstawionym przypadku podkreślono konieczność przedoperacyjnej oceny radiologicznej w diagnostyce patologii głowy i szyi.