Ocena stanu odżywienia chorych w podeszłym wieku hospitalizowanych na oddziale chirurgicznym - Cierzniakowska, Katarzyna; Szewczyk, Maria T.; Kozłowska, Elżbieta; Banaszkiewicz, Zbigniew; Popow, Aleksandra; Mościcka, Paulina; Cwajda-Białasik, Justyna; Jabłońska, Renata; Burak, Anna; Tojek, Krzysztof (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2017)
Cel pracy: Niedożywienie, które rozwija się lub pogłębia w trakcie hospitalizacji u chorych leczonych chirurgicznie stanowi niekorzystny czynnik predykcyjny powikłań pooperacyjnych. W czasie pobytu pacjenta w szpitalu ocena stanu odżywienia ze względu na jej znaczenie dla procesu terapeutycznego, powinna stanowić rutynowe postępowanie. Jednym z opracowanych i zatwierdzonych narzędzi służących do szybkiej oceny stanu odżywienia u pacjentów w podeszłym wieku jest MNA (Mini-Nutritional Assessment). Celem badań była ocena stanu odżywienia chorych po 65. roku życia hospitalizowanych na oddziałach o profilu zabiegowym. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 788 chorych leczonych na oddziałach chirurgicznych regionu kujawsko-pomorskiego. Do badań wykorzystano arkusz MNA oraz krótki kwestionariusz zawierający dane demograficzne respondentów. Poza pomiarami niezbędnymi do uzupełnienia skali MNA (wzrost, waga, obwód łydki, ramienia) wykonywano również pomiary obwodu talii i bioder, w celu wyliczenia wskaźnika talia/biodra (waist-hip ratio – WHR). Wyniki: Chorzy w wieku 70 lat i powyżej osiągają znamiennie niższe wartości w skali MNA (p < 0,001) oraz wartości BMI – Body Mass Index (p < 0,05) i WHR (p < 0,05) niż chorzy w przedziale wieku 65–69 lat. Pacjenci z rozpoznaniem choroby nowotworowej mają znamiennie niższe wartości w skali MNA i wartości BMI (p < 0,001) niż pozostali respondenci. Wnioski: Z przeprowadzonych badań wynika, że wraz z wiekiem istotnie malały wartości MNA, BMI i WHR. Chorzy z rozpoznaną chorobą nowotworową uzyskiwali wyniki wskazujące na znaczący stopień niedożywienia.