Zmniejszenie objętości przedniej części hipokampa u chorych na schizofrenię z hiponatremią podczas przyjęcia do szpitala - Woźniak, Piotr Antoni; Olędzka-Oręziak, Małgorzata; Poniatowska, Renata; Motyl, Rafał; Wardyn, Kazimierz Andrzej (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2017)
Cel : Ocena objętości przedniej części hipokampów u chorych na schizofrenię z hiponatremią podczas przyjęcia na oddział psychiatryczny. Metody : Porównywano objętość hipokampów w grupie 11 chorych na schizofrenię z hiponatremią oraz 22 chorych z normonatremią w całych grupach oraz w 11 parach dopasowanych pod względem płci, wieku i czasu trwania choroby. Grupy scharakteryzowano pod względem cech demograficznych (płeć, wiek) i klinicznych (przebieg choroby, farmakoterapia, palenie tytoniu). Wszyscy badani byli praworęczni. Objętość hipokampów obliczano manualnie na podstawie obrazu rezonansu magnetycznego, za pomocą ręcznego obrysu, oddzielnie i łącznie dla prawego i lewego z hipokampów, normalizując uzyskane wyniki względem maksymalnego wymiaru poprzecznego mózgu (MWPM), największego wymiaru poprzecznego wewnątrzczaszkowego (TPID) lub wzrostu. Wyniki : Nie stwierdzono związku między hiponatremią a MWPM. U chorych z hiponatremią zaobserwowano mniejszą objętość lewego hipokampa w pomiarze bezpośrednim, a także po normalizacji wyniku względem MWPM. Nie stwierdzono istotnych związków między zmniejszeniem lewego hipokampa a zmiennymi demograficznymi i klinicznymi. Analiza regresji wskazuje na model zależności, w którym zmniejszenie lewego hipokampa jest wyjaśniane przez współzmienność hiponatremii i wartości MWPM. Wnioski : Stwierdzona zależność zmniejszenia objętości lewego hipokampa od hiponatremii występującej u chorych na schizofrenię zachęca do wielu hipotez patogenetycznych, których interpretacja wymaga jednak ostrożności ze względu na złożoność samego zjawiska oraz ograniczenia metodologiczne podjętych badań.