Pemfigoid pęcherzowy przypominający erythema gyratum repens – opis przypadku - Dominiak, Małgorzata P.; Kłosek, Sebastian K.; Gerlicz-Kowalczuk, Zofia; Krzysiek, Joanna; Kobusiewicz, Aleksandra; Kaszuba, Andrzej (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Pemfigoid pęcherzowy należy do najczęstszych autoimmunizacyjnych dermatoz pęcherzowych. Zazwyczaj występuje u osób w wieku starszym, może mieć różne odmiany kliniczne. W piśmiennictwie opisano dotychczas jedynie kilka przypadków pemfigoidu pęcherzowego o morfologii erythema gyratum repens . Cel pracy . Przedstawienie przypadku pacjentki, u której zmiany skórne miały postać pęcherzy układających się na wzór słojów drzewa. Opis przypadku . Kobieta w wieku 76 lat, hospitalizowana na oddziale dermatologii z powodu obrączkowatych zmian rumieniowo-obrzękowych oraz pęcherzy o napiętej pokrywie na tułowiu i kończynach. W immunofluorescencji bezpośredniej wykryto złogi dopełniacza wzdłuż błony podstawnej. W immunofluorescencji pośredniej metodą BIOCHIP stwierdzono obecność krążących IgG przeciwko antygenowi BP180. Wnioski . W przypadku podejrzenia pemfigoidu pęcherzowego konieczne są badania metodą immunofluorescencji pośredniej i bezpośredniej. Rozpoznanie zarówno pemfigoidu, jak i erythema gyratum repens wymaga wykluczenia procesu złośliwego jako przyczyny zmian skórnych. U opisywanej pacjentki w wywiadzie oraz badaniach dodatkowych nie stwierdzono obecności nowotworu. Wymaga ona dalszej obserwacji klinicznej.