Wprowadzając sieć, wprowadzamy rynek Rozmowa z Piotrem Gryzą - Michalak, Janusz; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2017)
– Teraz, gdy jasno określimy, co pozostaje rozliczane w ramach sieci, a co nie, wyraźnie odgraniczymy część rynkową od nierynkowej. I w ten sposób uruchomimy, choćby częściowo, rynek, który dotychczas nie działał w ogóle, w całości – mówi Piotr Gryza, wiceminister zdrowia.