To nieprawda, że musi boleć - Woroń, Jarosław; Kutaj-Wąsikowska, Halina; Dobrogowski, Jan (Menedżer Zdrowia, 2017)
Ból i duszność to dwa objawy, których najbardziej obawiają się pacjenci. Według przygotowywanej klasyfikacji ICD-11 ból będzie chorobą, nie tylko objawem, co powinno umożliwić rozliczanie świadczeń z zakresu medycyny bólu. Pomimo że o leczeniu bólu mówi się i pisze coraz częściej, nadal mamy do czynienia z nieprawidłowym postępowaniem z pacjentem cierpiącym z powodu dolegliwości bólowych. Dlaczego?