Wybrane metody rehabilitacji w twardzinie układowej - Gerkowicz, Agnieszka; Bielecka, Angelika; Buś, Justyna; Polkowska-Pruszyńska, Beata; Krasowska, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Twardzina układowa jest przewlekłą chorobą tkanki łącznej charakteryzującą się występowaniem zmian w mikrokrążeniu, obecnością zaburzeń immunologicznych oraz postępującym włóknieniem skóry i narządów wewnętrznych. Objęcie procesem chorobowym skóry może prowadzić do tworzenia się przykurczów, co w znacznym stopniu ogranicza sprawność rąk, utrudnia wykonywanie czynności dnia codziennego, jak również wpływa na jakość życia chorych. Zmiany w obrębie twarzy także ograniczają sprawność oraz obniżają samoocenę pacjentów. Ostatnio coraz częściej zwraca się uwagę na potrzebę prowadzenia u chorych z twardziną układową rehabilitacji mającej na celu zapobieganie powstawaniu przykurczów i ograniczeniu sprawności. W pracy przedstawiono przegląd piśmiennictwa dotyczącego możliwości zastosowania rehabilitacji u pacjentów z twardziną układową, ze szczególnym uwzględnieniem metod fizjoterapii.