Od chemioterapii do onkowirusów – nowoczesne metody leczenia czerniaka przerzutowego - Drobek, Hanna H.; Bergler-Czop, Beata S.; Miziołek, Bartosz (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Czerniak wywodzi się z komórek neuroektodermalnych, znanych jako melanocyty. Ostatnie badania wskazują niepokojącą tendencję wzrostową rocznej liczby zachorowań w Polsce i na świecie. Mimo małego odsetka zachorowań na tle pozostałych nowotworów, czerniak rozwija się bardzo dynamicznie, co powoduje, że w krótkim czasie choroba osiąga zaawansowany stopień. Ważnym zagadnieniem staje się w tej sytuacji skuteczna terapia czerniaka. Początki leczenia sięgają dakarbazyny, leku cyto- toksycznego, który pozwalał uzyskać odpowiedź kliniczną jedynie u ok. 15% chorych. Przełom stanowiły terapia molekularna oraz immunoterapia, gdzie głośno było o inhibitorach BRAF czy też ipilimumabie, niedawno ogłoszonym osiągnięciem dekady. Nauka wciąż zaskakuje nowymi osiągnięciami w medycynie, czego przykładem jest onkolityczna terapia atenuowanymi wirusami. Talimogen (T-VEC) jest pierwszym tego typu lekiem, zatwierdzonym w leczeniu nieoperacyjnego czerniaka. Wciąż trwają badania nad jego terapeutycznymi możliwościami.