Zasoby osobiste a wzrost po traumie u rodziców zmagających się z chorobą nowotworową dziecka - Ogińska-Bulik, Nina (Psychoonkologia, 2017)
Wstęp : Wśród uwarunkowań potraumatycznego wzrostu istotną rolę odgrywają zasoby osobiste. Podjęte badania miały na celu ustalenie, czy u rodziców zmagających się z chorobą nowotworową dziecka występują pozytywne zmiany potraumatyczne, oraz określenie, jaką rolę w tym procesie pełnią takie zasoby osobiste, jak poczucie sensu życia, duchowość i spostrzegane wsparcie społeczne. Materiał i metody : Analizie poddano wyniki 47 osób (87,2% stanowiły kobiety) w wieku 22–51 lat (M = 35,42, SD = 6,70) – rodziców chorych dzieci. W badaniach wykorzystano Inwentarz Potraumatycznego Rozwoju, Test Poczucia Sensu Życia, Kwestionariusz Samopoznania oraz Skalę Wsparcia Społecznego . Wyniki i wnioski: W badanej grupie rodziców wystąpiły pozytywne zmiany wynikające ze zmagania się z chorobą nowotworową dziecka. Blisko 45% badanych ujawniło wysoki poziom potraumatycznego wzrostu. Największe zmiany zaobserwowano w zakresie doceniania życia. Wszystkie analizowane zasoby były dodatnio powiązane, choć słabo, z potraumatycznym wzrostem. Szczególną rolę w występowaniu pozytywnych zmian potraumatycznych należy przypisać duchowości. Rozwijanie zasobów u osób zmagających się z traumą może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia potraumatycznego wzrostu.