Twardość psychiczna i wsparcie społeczne a wzrost pourazowy u chorych z nowotworem – doniesienie wstępne - Cieślak, Mariusz; Jakitowicz, Karolina; Kozaka, Joanna; Bidzan, Mariola; Kiżewska, Anna (Psychoonkologia, 2017)
Wstęp : Doświadczenie choroby nowotworowej jest niezwykle trudnym i traumatycznym przeżyciem zarówno dla samego chorego, jak i jego bliskich. Badania z ostatnich lat wskazują, że doświadczenie traumy w wyniku choroby nowotworowej może prowadzić nie tylko do negatywnych, lecz także pozytywnych skutków definiowanych jako wzrost potraumatyczny (PTG). Cel pracy: Celem badania była próba odpowiedzi na pytanie, jaką rolę we wzroście potraumatycznym odgrywa twardość psychiczna i wsparcie społeczne oraz jaki jest związek między twardością psychiczną i wsparciem społecznym w odniesieniu do PTG. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 41 chorych na nowotwory powyżej 18. roku życia (M = 54,24, SD = 13,25). Badani byli leczeni w Klinice Hematologii i Transplantologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku oraz na Oddziale Rehabilitacji Onkologicznej Wojewódzkiego Centrum Onkologii w Gdańsku. Do przeprowadzenia badania wykorzystano następujące narzędzia: Inwentarz potraumatycznego rozwoju – PTGI, Skalę twardości psychicznej – HRHS oraz Berlińskie skale wsparcia społecznego – BSSS. Wyniki i wnioski: Prezentowane badanie wskazało na pozytywny wpływ wsparcia społecznego i twardości psychicznej związanej ze zdrowiem na wzrost potraumatyczny u chorych kobiet. Wsparcie społeczne pozytywnie koreluje z wynikiem ogólnym wzrostu potraumatycznego. Podobnie twardość psychiczna okazała się umiarkowanie ważnym czynnikiem dla zmian wzrostowych. Uzyskane rezultaty są wynikami wstępnymi.