Associations between coronary artery disease, aneurysm and ectasia - Ovalı, Cengiz; Morrad, Baktash (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Cel : Określenie częstości występowania i wpływu tętniaków lub rozstrzeni tętnic wieńcowych oraz ich korelacji z chorobą wieńcową (CAD). Materiał i metody : Retrospektywnie oceniono wyniki koronarografii 6500 kolejnych dorosłych pacjentów, z których 418 spełniło kryteria włączenia do badania. Chorobę wieńcową zdefiniowano jako występowanie potwierdzonego angiograficznie zwężenia > 50% średnicy światła w przynajmniej jednej nasierdziowej tętnicy wieńcowej. Ponadto porównano częstość występowania i cechy tętniaków lub rozstrzeni tętnic wieńcowych u pacjentów z chorobą wieńcową i bez niej. Wyniki: Wśród pacjentów z istotną chorobą wieńcową częstość występowania tętniaków i rozstrzeni tętnic wieńcowych wyniosła 6,6%, a wśród pacjentów bez istotnej choroby wieńcowej 6,1% (p = 0,2). Występowanie tętniaków tętnic wieńcowych było znacząco częstsze wśród pacjentów z chorobą wieńcową niż wśród pacjentów bez tej choroby (odpowiednio 0,8% i 0,4%, p = 0,015). Odsetek rozstrzeni tętnic wieńcowych we wspomnianych grupach był podobny (odpowiednio 5,8% i 5,7%, p = 0,47). Zaobserwowane tętniaki częściej obejmowały jedną tętnicę wieńcową niż dwie lub trzy tętnice wieńcowe. Wnioski : Obecność tętniaków lub rozstrzeni tętnic wieńcowych często obserwuje się u pacjentów poddanych zabiegom angiograficznym. Schorzeń tych nie należy traktować jako zwykłego poszerzenia naczynia. Potrzebne są dalsze badania, aby ustalić efektywne zabiegi lecznicze oraz rokowanie u pacjentów z rozstrzenią lub tętniakiem tętnicy wieńcowej.