Nabyta hemofilia A – opis przypadku - Stemplewski, Adam; Stemplewska, Paulina; Gorzelak-Pabiś, Paulina; Broncel, Marlena (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Nabyta hemofilia A jest rzadką, autoimmunologiczną skazą krwotoczną spowodowaną produkcją autoprzeciwciał przeciwko czynnikowi VIII krzepnięcia. Zaburzenie to pojawia się u 1,5 osoby na 1 000 000 rocznie, głównie u osób starszych. Inaczej niż w hemofilii wrodzonej choroba występuje w podobnym odsetku u kobiet i mężczyzn. Kobieta 86-letnia została przyjęta do Kliniki Chorób Wewnętrznych i Farmakologii Klinicznej z powodu niedokrwistości, postępującego osłabienia, podbiegnięć krwawych w tkance podskórnej oraz uogólnionej sztywności stawów. W rutynowych badaniach krwi odnotowano wydłużenie czasu częściowej tromboplastyny po aktywacji (aPTT) powyżej 100 s. Wykonano test korekcji i nie uzyskano normalizacji wyniku po dodaniu osocza prawidłowego (aPTT – 104,2 s). Aktywność czynnika VIII wyniosła 2%, a miano inhibitora – 11 BU. Po zdiagnozowaniu nabytej hemofilii A wdrożono leczenie przeciwkrwotoczne za pomocą koncentratu aktywowanych czynników zespołu protrombiny oraz leczenie immunosupresyjne prednizonemi i uzyskano poprawę stanu klinicznego oraz skrócenie aPTT.