Hiperwaskularyzacja przeszczepu okrężnicy w celu odtworzenia przełyku – przegląd piśmiennictwa i doświadczenia własne - Varabei, Aliaksandr; Vizhynis, Yezhy; Makhmudov, Anvar; Chepik, Dzmitry; Arlouski, Yury; Gulevich, Margarita (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wstawka z okrężnicy w zwężeniach przełyku po oparzeniach nadal stanowi wyzwanie. Głównym problemem jest żywotność szyjnej części przeszczepu okrężnicy. W artykule przedstawiono przegląd piśmiennictwa dotyczącego mezenterikografii i hiperwaskularyzacji przeszczepu okrężnicy w celu odtworzenia przełyku. Autorzy przedstawiają także doświadczenia własne. Badanie anatomii tętnic okrężniczych pozwala na ich wybór do unaczynienia części okrężnicy zastępującej przełyk. W przypadku niedostatecznego dopływu krwi zaproponowano bezpośrednie zespolenie z naczyniami szyjnymi lub naczyniami piersiowymi wewnętrznymi w celu hiperwaskularyzacji szyjnej części wszczepu. Technika podwiązania naczyń z następczą intensyfikacją krążenia obocznego może być zastosowana również do poprawy unaczynienia części okrężnicy mającej zastąpić przełyk.