Aceklofenak – inny niż wszystkie lek przeciwzapalny bezpośrednio chroniący stawy - Okopień, Bogusław (Lekarz POZ, 2017)
Aceklofenak to lek z grupy NLPZ o silnym działaniu przeciwzapalnym. Choć utarło się, że jest on prolekiem diklofenaku, nie jest to stwierdzenie całkowicie słuszne. Niedawno przeprowadzone badania farmakokinetyczne wykazały, że u ludzi aceklofenak jest metabolizowany do diklofenaku w niewielkim stopniu, sięgającym zaledwie kilku procent. Za brakiem silnego powiązania pomiędzy działaniem diklofenaku i aceklofenaku przemawiają również wyniki badań klinicznych porównujących bezpośrednio te leki. Aceklofenak to skuteczny lek o korzystnym profilu bezpieczeństwa, zwłaszcza pod kątem działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego, w porównaniu z diklofenakiem i nieselektywnymi inhibitorami cyklooksygenazy. Ponadto lek ten wpływa ochronnie na chrząstkę stawową.