Czy pacjent z neuropatią cukrzycową może być skutecznie leczony? - Wolny, Małgorzata (Lekarz POZ, 2017)
Neuropatia cukrzycowa to najczęściej występujące powikłanie cukrzycy, które może prowadzić do rozwoju zespołu stopy cukrzycowej. Uszkadzający wpływ hiperglikemii obserwuje się zarówno w układzie czuciowo-ruchowym, jak i autonomicznym. Neuropatia często przebiega bezobjawowo, a niekiedy objawy są niecharakterystyczne, dlatego należy jej poszukiwać aktywnie. Na podstawie czterech przypadków pacjentów przedstawiono różny przebieg kliniczny tego powikłania oraz zwrócono uwagę na możliwość leczenia przyczynowego kwasem alfa-liponowym i tiaminą, które jest wysoce skuteczne zwłaszcza na wczesnym etapie rozwoju tego powikłania, kiedy nie doszło jeszcze do strukturalnego uszkodzenia neuronów.