Late subclinical hemolysis and long-term outcomes after aortic valve replacement with On-X mechanical prostheses – a preliminary single-center report - Perek, Bartłomiej; Sławek, Sylwia; Malińska, Agnieszka; Katyńska, Izabela; Puślecki, Mateusz; Szymak-Pawełczyk, Bogumiła; Nowicki, Michał; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp : Wymiana zastawki aortalnej (AVR) na protezę mechaniczną nie jest pozbawiona późnych powikłań. Cel : Ocena częstości występowania późnej hemolizy po zabiegach AVR z zastosowaniem protez On-X i jej wpływu na odległe wyniki kliniczne. Materiał i metody : Prospektywnym badaniem objęto 84 kolejnych chorych w wieku 58,3 ±10,3 roku, których poddano zabiegom AVR. Podzielono ich retrospektywnie na grupę H (n = 12; 14,3%) z subkliniczną hemolizą zależną od protezy oraz na grupę kontrolną (C; n = 72; 85,7%). Wszystkie operacje wykonano ze sternotomii pośrodkowej z użyciem krążenia pozaustrojowego. Na zakończenie okresu obserwacji wykonywano badania echokardiograficzne oraz pobierano krew do badań morfologicznych i biochemicznych (dehydrogenaza mleczanowa (LDH), bilirubina oraz haptoglobina). Wyniki : Zjawisko subklinicznej hemolizy obserwowano u 14,3% osób z prawidłowo funkcjonującymi protezami mechanicznymi, przy czym najczęściej u ludzi z zastawkami o najmniejszej średnicy (33,3%). Poprawę wydolności układu krążenia obserwowano w obu grupach, jednak w grupie H była ona mniej wyraźna niż w grupie C (p = 0,007). Na zakończenie okresu obserwacji odległej 97,2% pacjentów w grupie C i 75,0% w grupie H znajdowało się w klasach NYHA I i II. Chorzy w grupie H mieli istotnie mniejsze stężenie hemoglobiny, haptoglobiny i niższy hematokryt niż osoby z grupy kontrolnej. W grupie H gradient skurczowy przez protezy On-X był wyższy, a efektywna powierzchnia ujścia istotnie mniejsza niż w grupie C. Wnioski : Badanie dowiodło, że nawet w najnowszej generacji protez mechanicznych, szczególnie o małej średnicy, stwierdza się zależną od zastawek subkliniczną hemolizę, a jej nasilenie może mieć wpływ na odległe wyniki kliniczne.