Approaching the 50th anniversary of the first Fontan procedure. What is the current state of treatment provided to patients with functional single ventricles? - Cześniewicz, Paweł; Kusa, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Minęło niemal 50 lat od pionierskiej operacji Francisa Fontana i Eugene’a Baudeta, która uratowała życie tysiącom dzieci, a wciąż jest więcej pytań niż odpowiedzi dotyczących postępowania terapeutycznego. Złożona patofizjologia krążenia fontanowskiego, brak jasnych wytycznych i wynikające z większej przeżywalności przesunięcie ciężaru opieki nad tymi pacjentami z pediatrycznych ośrodków kardiologiczno-kardiochirurgicznych na te, które zwyczajowo zajmują się pacjentami dorosłymi, stwarzają nowe zagrożenia. W niniejszym opracowaniu przedstawiono podstawowe zagadnienia związane z patofizjologią krążenia fontanowskiego, a także dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego metod leczenia powikłań charakterystycznych dla tej grupy pacjentów.